Leeuwendeel

"Van Leeuwen" in de familie? / "Van Leeuwen" in the family?

Over ons

 

Leeuwendeel is de naam van ons familietijdschrift. Een tijdschrift dat eens per jaar had moeten uitkomt voor alle nakomelingen van deze twee voorouders.

Cornelia Maria Meijer (1862-1921)Willebrordus Gerardus van Leeuwen (1857-1936)

Cornelia Maria Meijer(1862-1921) en Willebrordus Gerardus van Leeuwen
(1857-1936)

 

Maar helaas ontbreekt het aan motivatie en tijd om dat ieder jaar weer te doen. Gelukkig zijn er wel enkele exemplaren verschenen.

 

Wel is er de motivatie om een website op te zetten. Op deze website komen interessante artikelen uit onze tijdschriftjes.


 

Familiewapen

 

Na een aantal jaren zoeken naar een familiewapen had ik veel informatie over de familie, maar geen familiewapen. Op het werk kreeg ik de kans om een familiewapen te gaan registreren. Ik besloot om een wapen te ontwerpen.


Hoe zou ons familiewapen er uit moeten zien? Ik wilde er een melkbus in plaatsen, want dat past bij het beroep van Willebrordus Cornelis Anthonius Franciscus van Leeuwen (mijn grootvader). Ik kreeg te horen dat een melkbus is gedateerd. Jammer, maar helaas. Goed, verder had ik gedacht twee leeuwen, om zo de achternaam te symboliseren. De familie “Van Leeuwen” woont al eeuwen in Delft en omgeving, dus ook daar moest ik iets mee doen. Het wapen van Delft is wit, zwart, wit, waarbij het zwart gegolfd is. De golfjes worden echter ook vaak weggelaten. Dus een zwarte balk op een witte achtergrond blijft over. Die zwarte balk mag niet rechtop op een witte achtergrond geplaatst worden, omdat zo het wapen van Delft is. Oké, dan kantel ik de balk en zet boven en onder een leeuw. Nu de kleuren nog…. Ach, gewoon leuke kleuren. Verder het wapen nog een beetje versieren en klaar.


FamiliewapenHet wapen is ontworpen en nu moet het nog geregistreerd worden. Op wiens naam moet het gezet worden? Zal ik het op mijn eigen naam zetten, of op mijn vaders-, of grootvaders naam? Eerdere generaties heeft weinig zin, omdat ik de verdere afstammelingen toch niet ken. Ik leg het voor aan mijn vader en hij zei, wat ik zelf ook al dacht, dat de rest van de familie het ook wel leuk zou vinden om het te kunnen gebruiken. Gelukkig, ook deze beslissing is genomen en ik kan de familie ook nog blij maken. Nu nog een leuke datum prikken om het te publiceren… ehh… Natuurlijk dat moet op grootmoeders verjaardag, dan is meestal iedereen van de familie aanwezig. Dus heb ik haar gevraagd om de familie bij elkaar te krijgen op hetzelfde tijdstip.


Op de dag van de uitreiking blijkt dit familiewapen een succes te zijn. En inmiddels zijn er postzegels en visitekaartjes in omloop waar dit wapen op staat. Volgens de regels van de heraldiek mogen alle nakomelingen van dezelfde familietak en met dezelfde achternaam dit wapen voeren.


Familieleden die dit wapen willen en mogen voeren, wens ik er veel plezier mee.


Vandaag, jaren geleden

Vandaag

Geen historische gebeurtenissen
  
 
 

Facebook

Copyright © 2018. All Rights Reserved.